یاتاقان نسوز نوعی قطعه ی صنعتی است که در ساخت موتور سیکلت ها از آن استفاده می شود و محل قرار گرفتن این قطعه بین میل سیستم کلاچ موتور و پیستون موتور است. یاتاقان نسوز حرکت صفحه دیسک را تسهیل می بخشد و میزان اصطحکاک و پوسیدگی در صفحه دیسک را به کم ترین حد ممکن می رساند.
از ایجاد لرزش در زین موتور در سرعت های بالا جلوگیری می کند و همچنین میزان صدای خروجی از اگزوز را نیز به حداقل می رساند. در واقع یک قطعه ی بزرگ است که از آن برای قرار دادن بلبرینگ ها و رولبرینگ ها در کنار یکدیگر استفاده می شود و این وسیله دارای کاربردهای بسیار مختلفی می باشد که در ادامه ی مطلب به بررسی کاربردهای این قطعه می پردازیم.
در اشکال مختلفی تولید می شود و تفاوت در این یاتاقان ها از طریق تفاوت آن ها در سطح مقطع شناسایی می شود و پرکاربردترین یاتاقان ها سطح مقطع دایره ای شکل دارند. البته دسته ی دیگر از آن ها سطح مقطع نوک تیز دارند.
یاتاقان نسوز به منظور این که عملکرد بهتری داشته باشد و بلبرینگ ها را بهتر درون خود جای دهد نیاز به روان کننده ای به نام گریس دارد و این ماده ی روغنی بهتر است که بر روی سطح داخلی یاتاقان قرار داده شود. در صورتی که به سطح داخلی یاتاقان نسوز به اندازه ی کافی گریس مالیده نشود در هنگام کار کردن موتور یاتاقان به شدت گرم می شود و این گرما را به سایر قطعات درون یاتاقان از جمله بلبرینگ ها منتقل می کند و در صورتی که به این مورد رسیدگی نشود قطعات داخلی یاتاقان و خود یاتاقان به مرور زمان آسیب جدی می بینند.
مزیت های یاتاقان نسوز
از مهم ترین مزیت های این یاتاقان می توان به قدرت این وسیله در کنار هم قرار دادن قطعات داخلی ریز موتور اشاره کرد و همچنین این وسیله سبب تعویض راحت کلاچ و دنده ی موتور سیکلت می شود و سیم گاز موتور را نیز نرم تر می کند.
از دیگر مزیت ها می توان به عدم نیاز این یاتاقان ها به روغن کاری های پی در پی اشاره کرد و این یاتاقان ها پس از تولید شدن به اندازه ی کافی و با استفاده از روش های ویژه ای به اندازه ی کافی گریس کاری می شوند و هر ده سال یک بار به گریس کاری مجدد نیاز دارند.
از دیگر مزیت های ویژه ی این یاتاقان می توان به قابلیت نصب ساده ی آن ها اشاره کرد. با وجود این که یاتاقان ها بسیار پیشرفته تر از بلبرینگ ها هستند و از نظر سایز و اندازه نیز بزرگتر هستند اما به مراتب نصب آسان تری نسبت به انواع بلبرینگ ها دارند.
از سایر مزیت ها به ماندگاری و دوام بسیار بالای این قطعات اشاره کرد. این قطعات علاوه بر این که خود از میزان دوام بسیار بالایی برخوردار هستند سبب افزایش ماندگاری قطعات درون خود از جمله رولبرینگ ها نیز می شوند.
در دسترس بودن آن ها اشاره کرد. هر زمان که نیاز به تعویض یاتاقان باشد این قطعه به راحتی در بازار یافت می شود و به آسانی می توان آن را خریداری نمود.
همچنین از دیگر مزیت آن مناسب بودن قیمت این قطعه ی اساسی اشاره کرد. این قطعه علاوه بر این که سبب افزایش سرعت دور موتور در وسیله ای مانند موتور سیکلت می شود با تاثیر بر بلبرینگ ها میزان گردش آن ها را نیز تا حد قابل قبولی افزایش می دهد و از این رو انرژی الکتریکی با سرعت بیشتری وارد قسمت سیم گازها می شود.
ویژگی های یاتاقان نسوز
یاتاقان نسوز یک قطعه ی بسیار مهم و اساسی در وسایل نقلیه است و در نبود این قطعه وسیله ی نقلیه قدرت حرکت کردن ندارد و از مهم ترین ویژگی های آن می توان به جلوگیری از لغزش و سابیدگی در میان ساچمه ها و رولبرینگ ها و سایر وسایل مکانیکی موجود در یاتاقان اشاره کرد.
از دیگر ویژگی های آن می توان به پشتیبانی و حمایت این قطعه از قطعات موجود در موتور اشاره کرد و در نبود این قطعه اجزای تشکیل دهنده ی موتور با اختلال مواجه می شوند و این اختلال از حرکت صحیح اجزا و قطعات جلوگیری می کند.
یکی دیگر از ویژگی های این یاتاقان محافظت این قطعه از سایر قطعات می باشد. این قطعه به دلیل این که از ایجاد لغزش جلوگیری می کند تا حد بسیار زیادی قادر است که جلوی برخورد قطعات به یکدیگر در حین روشن بودن موتور و حرکت وسیله را بگیرد و با این کار از ایجاد خوردگی و سایش و همچنین زنگ زدگی در بین قطعات موجود در یاتاقان پیشگیری می کند.
از سایر ویژگی های این یاتاقان می توان به جلوگیری از پرتاب اجزای ریز موتور در هنگامی که سرعت دور موتور به حداکثر می رسد اشاره کرد و این ویژگی بسیار مهم و حائز اهمیت است، زیرا در نبود یاتاقان زمانی که دور موتور به حداکثر سرعت خود برسد اجزا از یکدیگر جدا می شوند و پرتاب می شوند اما با وجود ساختار خاص یاتاقان چنین مشکلی پیش نخواهد آمد.
از دیگر ویژگی ها متناسب کردن فضای درون موتور برای ایجاد انواع حرکت های لغزشی و محوری در رولبرینگ ها است و در نبود این قطعه رولبرینگ ها و بلبرینگ ها نمی توانند وظایف حرکتی خود را به خوبی انجام دهند و امکان حرکت لغزشی و محوری برای آن ها وجود نخواهد داشت.
پیشنهاد می کنیم مقاله بلبرینگ های ساچمه گرد را نیز دنبال نمایید
آشنایی کامل با یاتاقان نسوز
برای آشنایی با یاتاقان های نسوز ابتدا باید با ساختار کلی یاتاقان و نوع وظایف این قطعه و همچنین عملکرد آن به طور کامل آشنا شوید و اطلاعاتی را در این زمینه کسب نمایید.
یاتاقان نسوز از دو عدد رینگ به وجود آمده است و این رینگ ها حالت نیم دایره دارند و توخالی هستند و به همین دلیل رینگ ها درون یکدیگر قرار می گیرند و فضای خالی بین دو رینگ نیم دایره ای به وسیله ی واشر مخصوصی پر می شود و فضای داخلی رینگ نیم دایره ای کوچک تر توسط تعدادی مهره فلزی مانند پر می شود و این مهره ها جزء قطعات مهم یاتاقان هستند و سبب نگه داشتن اجزای داخلی یاتاقان می شوند.
نحوه ی قرار گرفتن مهره ها باید به گونه ای باشد که مجموعه مهره ها در کنار هم یک خط کاملا مماس با لبه ی رینگ به وجود آورد و از مزیت های این مهره ها می توان به افزایش قدرت ویسکوزیته ی گریس درون یاتاقان اشاره کرد و در نبود مهره ها فضای داخلی یاتاقان به طور پیوسته نیاز به گریس کاری خواهد داشت.
یاتاقان های نسوز بدنه ی بسیار سفتی دارند و در صورت ایجاد گرما و حرارت در موتور فلز تشکیل دهنده ی این قطعه هرگز ذوب نمی شود و علاوه بر آن یاتاقان ها در دو سایز کوچک و بزرگ تولید می شوند که از سایز بزرگ آن ها برای وسایل نقلیه مانند ماشین، موتور سیکلت و… استفاده می شود اما از سایز کوچک یاتاقان ها در ساخت کالاهای خانگی استفاده می شود.
یاتاقان های نسوز در قسمت کناری خود دارای دو عدد پایه هستند و بر روی هر کدام از این پایه ها یک عدد ساچمه قرار گرفته است که درون این ساچمه ها می توان مهره قرار داد و به این صورت یاتاقان را بر روی سطح مورد نظر محکم کرد.
کاربرد های یاتاقان نسوز
از مهم ترین کاربرد های یاتاقان اجزای موتور اشاره کرد و این خصوصیت می تواند از ایجاد نقص در بین تک تک اجزا و معیوب شدن موتور وسیله جلوگیری کند.
یاتاقان های غلطکی با حرکت غلطک مانند خود فضا را برای ایجاد حرکت شعاعی بلبرینگ ها آماده می کنند و همان طور که می دانید حرکات غلطکی و شعاعی در کنار یکدیگر همانند پره های یک پنکه عمل می کنند و سبب خنک شدن موتور و اجزای تشکیل دهنده ی آن می شوند و در نتیجه از ایجاد خوردگی در واشرها جلوگیری می شود.
یکی دیگر از کاربردهای یاتاقان های نسوز لرزشی و غلطکی این است که این یاتاقان ها اصولا دارای حرکات خاصی هستند و حرکات غلطکی و لرزشی آن ها آلودگی هایی را که وارد محیط داخلی یاتاقان و موتور شده است به بیرون هدایت می کنند و در نتیجه از خاک گرفتن یاتاقان و به وجود آمدن اشکال در کارکرد اجزای موتور جلوگیری می شود.
یاتاقان های نسوز از ایجاد خراشیدگی بر روی اجزای داخلی موتور جلوگیری می کنند، زیرا در بسیاری از موارد حرکات بلبرینگ سبب ایجاد خراش بر روی اجرا می شود و این خراش ها به مرور زمان و مخصوصا زمانی که دور موتور وسیله بالا است عمیق تر می شوند و در صورتی که رفع نشوند قطعه ای که دچار خراشیدگی شده است دچار شکستگی می شود اما با وجود یاتاقان های نسوز احتمال ایجاد این گونه خراش ها بسیار کم می باشد.
فروش انواع یاتاقان نسوز
فروش انواع یاتاقان نسوز در مراکز تولید و فروش قطعات صنعتی صورت می گیرد و یاتاقان ها نیز مانند هر قطعه ی صنعتی دیگر دارای انواع مختلفی هستند. در این بخش از مطلب به معرفی انواع یاتاقان نسوز می پردازیم.
برای تقسیم بندی یاتاقان ها از دو گروه استفاده می شود و به طور کلی می توان گفت که دو دسته یاتاقان نسوز به نام های یاتاقان لرزشی و یاتاقان غلطکی وجود دارد که در ادامه ی مطلب به خصوصیات هر دو دسته از یاتاقان ها و نحوه ی کارکرد آن ها می پردازیم.
یاتاقان های لرزشی حالت ایستاده دارند و به همین دلیل در اصطلاح به آن ها یاتاقان استوانه ای نیز گفته می شود. این یاتاقان ها به دلیل استوانه ای بودن حالت تکیه گاه دارند و بنابراین برای نگه داشتن قطعات و بلبرینگ هایی که حرکت شعاعی دارند بسیار مناسب هستند و به دلیل این که این دسته از یاتاقان ها نقش تکیه گاه دارند جنس بدنه ی آن ها از فولاد می باشد، زیرا فولاد یک فلز مناسب و محکم است و برای ساخت یاتاقان هایی که حالت استوانه ای دارند یک فلز بسیار کاربردی است.
یاتاقان های غلطکی فرم خوابیده دارند و از جمله یاتاقان هایی هستند که در اطراف خود دارای ساچمه هستند و این ساچمه ها به نگه داشتن غلطک این نوع یاتاقان ها بسیار کمک می کند و لازم است که بدانید هر یاتاقان غلطکی از دو عدد رینگ دایره ای شکل مماس با سطح مقطع به وجود آمده است.
نگه داری کردن صحیح از یاتاقان های لرزشی و غلطکی سبب افزایش عمر و دوام آن ها می شود و به همین دلیل علاوه بر گریس کاری مداوم سعی کنید هر چند وقت یک بار یاتاقان ها را تمیز کنید تا گرد و غبار به عمق ساچمه های آن ها نفوذ نکند و آن ها را پس از سرویس کردن مدتی در آب سرد قرار دهید و هنگام بستن آن ها به سطح مورد نظر از سفت کردن بیش از حد ساچمه ها جلوگیری کنید، زیرا این کار سبب هرز شدن ساچمه ها و خراب شدن یاتاقان می شود.
بدون دیدگاه