اصطلاح کریپ creep به معنی خزش و یا لیز خوردن رینگ است که این عمل باعث ایجاد یک سری خرابی ها در بلبرینگ ها می شود. لغزش نسبی که در سطح های منطبق اتفاق می افتد باعث ایجاد لقی و ناپایداری می شود. این لغزش سبب به وجود آمدن شکلی براق و بعضی مواقع همراه با ساییدگی و ایجاد لک می شود که همه ی این ها به دلیل لیز بودن و لق بودن در قسمت مورد نظر است.
برای جلو گیری از خزش بلبرینگ باید میزان بار اعمال شده را بررسی کنیم و در صورت نیاز سیستم اعمال بار را از نو طراحی کنیم و به اجرا در بیاوریم، عملیات روانکاری را بهتر انجام دهیم و بهترین و مناسب ترین روش آن و ماده ی مصرفی را در نظر بگیریم، میزان دقیق بودن تلورانس را چک و کنترل کنیم، کیفیت سطح را مورد بررسی قرار بدهیم و اندازه های شافت و هوزینگ را کنترل نماییم، منطبق بودن را بررسی کرده و از چرخش رینگ روی شافت یا درون هوزینگ را کنترل کنیم، مقدار دقیق بودن شافت و هوزینگ اهمیت زیادی دارد و باید زاویه شافت و هوزینک را چک کنیم.
یکی از راه ها برای ایجاد ثبات در رینگ ها این است که رینگ ها را تحت فشار محوری قرار دهیم در حالی که کاملا در دسترس قطعات نزدیک خود باشد. به کار بردن چسب مخصوص برای محکم نگه داشتن سطح ها وقتی که کیفیت سطح ها پایین باشد می تواند باعث کاهش سطح برخورد و جلوگیری از چرخیدن رینگ شود. با به کار گیری این چسب ها سطح ها به صورت کامل با یکدیگر درگیر می شوند و در طی آن از چرخیدن آن ها جلوگیری شود.
نکته ی کمک کننده ی بعدی برای جلوگیری از خزش بلبرینگ، استفاده کردن از فیلم روغن به منظور منطبق کردن سطح ها است.
پیشنهاد میکنیم مقاله بلبرینگ های شیار عمیق را مشاهده فرمایید!
خزش بلبرینگ چیست؟
خزش بلبرینگ اتفاقی است که در طی آن اتصال سطح خارجی بلبرینگ با شافت لق باشد و لغزش کند، به بیان بهتر حلقهی داخلی یا خارجی بلبرینگ در زمان کار کردن چرخش میکند. این اتفاق باعث می شود که دما بیشتر شود و همچنین میزان ارتعاشات در بلبرینگ افزایش یابد و در نتیجه عملکرد ضعیفی داشته باشد چرا که نمی توان به حد استاندارد دقیق باشد.
به جز مواردی که گفته شد این پدیده زیان های دیگری نیز دارد مثل ساییده شدن، عوض شدن رنگ و خراش برداشتن سطح می شود و به این ترتیب مدت زمان عمر بلبرینگ و کارایی آن کم تر می شود. به صورت معمول این اشکال در زمان نصب به وجود می آید و عدم تداخل کافی سبب این امر می شود. در نتیجه با در دست داشتن اطلاعات در این زمینه و تسلط بر راه های نصب درست و کامل بلبرینگ و به کار بردن این راه ها از بروز خزش یا لغزش بلبرینگ جلوگیری خواهد کرد.
این نکته بسیار حائز اهمیت است که برای حلقه های مسئول دریافت بار چرخشی، تداخل کافی انجام شود. البته معمولا برای حلقه ای که بار استاتیکی بر آن وارد می شود ایجاد تداخل انجام نمی گیرد . در هر صورت وقتی که میزان ارتعاشات وارده به بلبرینگ زیاد است پیشنهاد می کنیم که از یک تداخل برای حلقه های داخلی و خارجی استفاده کنید.
پیشنهاد میکنیم مقاله بیرینگ ها Y را مشاهده فرمایید!
دلایل خزش بلبرینگ
خزش بلبرینگ ها و یا لغزش در آن ها یکی از علت های خراب شدن بلبرینگ ها است. این پدیده در ارتباط سطح های خارجی رخ می دهد، به این صورت که لق شدن یا شل بودن سطح خارجی کنس درونی بلبرینگ متصل به شفت، یا شل بودن قسمت بیرونی کنس خارجی متصل به محفظه باعث این اتفاق می شود. این لغزش در بلبرینگ باعث ساییدگی سطح هوایی که نام برده شد، می شود و در نتیجه موجب شکستن قطعات چرخشی بلبرینگ خواهد شد و و علاوه بر آن سبب عملکرد ناصحیح بلبرینگ شناور می شود.
خزش در بلبرینگ ها در انواع مختلف است. در واقع خزش یک صدمه به سطح قطعه است که منشا آن تکانه های با شدت کم اما مقدار زیاد و لیز خوردن قطعه ها روی یکدیگر است. همه ی این موارد به علت روانکاری ناصحیح و یا شرایط کار و میزان فشار به سیستم است. این شکل از خرابی یک نوع صدمه ی خطی است که به شکل محیطی روی سطح چرخش قطعات ایجاد می شود.
اگر رینگ لیزینگ به شکل ناصحیح در محل قرارگیری خود روی شافت یا درون هوزینگ قرار داده شده باشد و به خوبی محکم نشده باشد، قابلیت این را خواهد داشت که با وارد شدن نیروها و فشارهای وارده در جای خود به حرکت در بیایند. اگر فشارهای وارده بر روی رینگ های بلبرینگ که بر روی بوش اسلیو یا مخروطی شکل به خوبی تنظیم نشوند رینگ در محل خود شروع به حرکت می کند و سبب خرابی بلبرینگ می شود. در کل نصب نامناسب یکی از مهم ترین علل خراب شدن بلبرینگ ها است که طبق آمار شانزده درصد خرابی های بلبرینگ است.
در این مورد نصب ناصحیح انجام می گیرد چون متخصصان و مکانیک ها از وجود ابزارهای پیشرفته ی جدید برای نصب مطلع نیستند. برای نصب و اجرا یا دمونتاژ بلبرینگ ها راه های مختلفی وجود دارد، مثل روش های مکانیکی، هیدرولیکی و گرمایی که با توجه به این موضوع و عمل کردن به آن از خرابی زودهنگام این قطعه پیشگیری خواهد شد.
مورد بعدی که از اهمیت بیشتری برخوردار است روانکاری ناصحیح است، چرا که بیست درصد بیشتر از نصب نادرست، یعنی سی و شش درصد از خرابی های بلبرینگ به دلیل روان کاری نادرست با شیوه های نامناسب و استفادهی نابهجا از روان کننده ها است. روان کاری دور بلبرینگ ها کمی سخت است، زیرا دستیابی به قسمت قرارگیری آن در سیستم ها مشکل است و همین موضوع سبب صدمه ی شدید و بعد از مدتی خراب شدن بلبرینگ می شود.
یک روش برای مطمئن شدن از روان کاری صحیح و کامل بلبرینگ، به کارگیری سیستم اتوماتیک روان کار است. برای این که بلبرینگ درست کار کند باید روان کاری مناسب برای آن انجام گیرد تا قطعات مستقیما به هم برخورد نکنند و از ساییدگی آن ها به یکدیگر پیشگیری کرد. در هنگام انتخاب نوع گریس موارد متعددی مثل سرعت عملکرد و میزان حرارت و دما موثر هستند و در ارتباط با این موضوع باید این نکته را گفت که چند نوع گریس وجود دارد.
روان کارها به مرور زمان با تاثیر گرفتن از چندین عامل مثل فرسایش و ایجاد ترکیب با ماده های خارجی خاصیت های خود را از دست می دهند و در نتیجه کارکرد مناسبی نخواهند داشت. برای همین افزودن گریس و تصفیه کردن روغن در مدت زمان مشخص از نکته هایی است که حتما باید رعایت کنید.
انتخاب انواع متعدد گریس بستگی به سرعت، دما و فشار دارد. گریس نسبت به روغن چسبندگی بیشتری دارد و ویسکوز تر است.باید به این هم توجه کنید که میزان بالای گریس باعث می شود دما به یکباره بالا برود مخصوصا وقتی که سرعت هم بیشتر می شود. پس فقط زمانی میتوانیم بلبرینگ را به طور کامل از گریس پر کنیم که سی تا پنجاه درصد محل درون محفظه از گریس پر شده باشد و محیطی کافی به منظور انتقال حرارت از گریس به فضای اطراف وجود داشته باشد.
بلبرینگ ها جزو سیستم های دقیق و حساس می باشند و باید حتما به درستی عایق کاری شوند تا در فضاهای آلوده بتوانند عملکرد خوبی ارائه دهند. عایق کاری صحیح باعث می شود که بلبرینگ و روان کار هر دو سالم بمانند و مانع ورود آلودگی به آن ها می شود. طبق آمار حدود چهارده درصد خرابی های بلبرینگ به علت عدم عایق کاری یا عایق کاری نادرست است که آلودگی وارد محفظه شده و روان کار و بلبرینگ را تحت تاثیر قرار می دهد.
مورد بعدی خستگی بلبرینگ ها است که با اعمال فشار زیاد و متحمل شدن سیستم به این میزان فشار و یا سرویس ناصحیح این سیستم موجب خستگی و در نتیجه خرابی بلبرینگ می شود. خراب شدن بلبرینگ ها از این طریق سی و چهار درصد خرابی ها را تشکیل می دهد که این درصد زیاد نشان دهنده ی بی توجهی افراد به این موضوع و عدم رعایت نکات پیشگیری است.
جلوگیری از خرابی سیستم با این عملکردها، استفاده کردن از دستگاهایی است که ناظر بر کارکرد بلبرینگ هستند و با هشداردهی آن ها می توان از این پیشامد جلوگیری کرد.
برای جلوگیری از خزش بلبرینگ چه کارهایی باید انجام داد؟
راه جلوگیری از خزش بلبرینگ ، انتخاب و استفاده از محفظه ای با استحکام بالا، زیادکردن انطباق ها و تداخل در سطح هوایی که با یکدیگر در تماس هستند است.
همچنین برای جلوگیری از این مشکل و پیشگیری ادامه ی فرایند خرابی به وسیله ی خزش این است که فشار و باری را که بر سیستم وارد می کنیم را بررسی کنیم و اگر سیستم فشار زیادی را متحمل بود از میزان آن بکاهیم. برای این مسئله می توانیم سیستم اعمال فشار و بار را باز طراحی کنیم .
انواع خرابی های بلبرینگ
انواع خرابی های بلبرینگ شامل این موارد می شود:
گیرپاژ بلبرینگ ، خراشیدگی در بلبرینگ، عوض شدن رنگ در بلبرینگ، خراشیدگی و ایجاد خش های متعدد در بلبرینگ، خراش قفسه بلبرینگ، ساییدگی بلبرینگ، ترک برداشتن و لب پر شدن بلبرینگ، زنگ زدن و خورندگی(به علت ورود و نفوذ رطوبت و آب یا دیگر موادی که خاصیت خورندگی داشته باشند و روان کننده نتواند مانع آن شود، سبب ایجاد این مشکل می شوند) ،به وجود آمدن حفره ی الکتریکی (بخاطر گذشتن پشت سرهم جریان های مستقیم یا متناوب که صدمه ی الکتریکی وارد می کند)، ایجاد شیار ای پشت سر هم در بلبرینگ یا به اصطلاح دندانه دندانه شدن که بخاطر تحمیل بار زیاد به سیستم است، پوسته پوسته شدن که معمولا به دلیل خستگی طبیعی سیستم است و اگر در اول کار خود با این مشکل مواجه شود علت آن به راحتی پیدا می شود و میتوان از ادامه ی وقوع آن جلوگیری کرد، لکه دار شدن( وقتی ظاهر می شود که دو سطح به درستی روان کاری نشده اند و با ایجاد فشار در سیستم و اعمال بار روی هم لغزش می کنند و مواد از سطح به سطح دیگر می رود.) و …
بدون دیدگاه